Toegankelijkheid in formulieren, niet nieuw voor mij. Ik zorg al jaren dat formulieren voor iedereen toegankelijk zijn.
Elke gebruiker vindt duidelijkheid prettig. De WCAG vraagt lezers bij de hand te nemen en door gebruik van duidelijke, directieve taal de benodigde vervolgacties kenbaar te maken. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je een veld in een online formulier niet goed invult. “Vul een geldig telefoonnummer in met 10 cijfers” is duidelijker dan “ongeldige waarde”.
Sinds dat ik met digitale formulieren begonnen ben, maak ik deze al toegankelijk voor iedereen.
Wat versta je eigenlijk onder toegankelijkheid.
De W3C richtlijnen bestaan al sinds 1993. Vanwege technische problemen in hun software werden deze door veel bedrijven nooit volledig toegepast. Met steeds meer mogelijkheden voor semantische CSS en sterk verbeterde Javascript wordt het makkelijker gemaakt om toegankelijkheidsrichtlijnen na te leven. De nieuwe richtlijnen van het WCAG zijn nu aangepast op basis van de semantiek. Het draagvlak is er nu wel binnen bedrijven.
Bij websites is het hetzelfde als bij formulieren, gebruikersvriendelijkheid en mobile first staat bij mij bovenaan. Of het nu gaat om een eenvoudige website voor een kleine ondernemer of een complete portal voor MKB of groter en vooral voor iedereen toegankelijk, dat is mijn motto. Want ook hij moet een formulier of website goed kunnen bekijken.
”Toegankelijkheid in formulieren is niet nieuw voor mij. Al jaren zet ik mij in om formulieren bruikbaar te maken voor iedereen.”
Dit korte stukje historie zet mijn kennis over toegankelijke websites en formulieren kracht bij.
Sinds mijn opleiding vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. In mijn werkende leven heb ik in diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigersorganisatie Rover toegankelijk mogen maken. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in reizigersoverleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.”
Heeft u geen specialisme op het gebied van toegankelijkheid in huis, schakel mij dan in om te kijken hoe ik uw website of formulier (beter) toegankelijk kan maken. Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.