Wat versta ik onder toegankelijkheid?

Sinds 1993 zijn de W3C richtlijnen er al maar nooit echt toegepast door bedrijven vanwege de technische problemen van software waar men tegen aanliep. Nu er steeds meer semantische CSS mogelijk is en Javascript stukken verbeterd is wordt het al makkelijk gemaakt. De nieuwe richtlijnen van het WCAG zijn nu aangepast op basis van deze semantiek. Het draagvlak is er nu wel binnen bedrijven.

Bij websites is het hetzelfde als bij formulieren, gebruikersvriendelijkheid en mobile first staat bij mij bovenaan. Of het nu gaat om een eenvoudige website voor een kleine ondernemer of een complete portal voor MKB of groter en vooral voor iedereen toegankelijk, dat is mijn motto. Ook digitale documenten moeten voldoen aan de WCAG. Dat is iets wat ik vanaf het begin van mijn carrière al doe. Toegankelijke documenten ‘by design’. Om mijn ervaringen kacht bij te zetten heb ik mijn ervaringen kracht bijgezet met het behalen van de 2 certificaten voor het maken van toegankelijke pdf’s. Binnenkort ook IAAP-ADS gecertificeerd.

Sinds mijn opleiding aan het Media collega vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. Ik heb voor diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigers organisatie Rover toegankelijk gemaakt met de regels van Drempelvrij.nl. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Maar toegankelijkheid is niet ook voor mensen met een auditieve of motorische beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in reizigers overleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.” Na deze aanloopperiode is het ontwerpen van formulieren en website volgens de WCAG een standaard discipline geworden. Ik ben oplossingsgericht en pragmatisch ingesteld

Testen (automatisch maar vooral handmatig, visueel en met echte mensen)

Mijn ervaring met het onderzoeken van toegankelijkheid is ruim 10 jaar geleden gestart. Ik maak daar voor online formulieren en websites gebruik van tools als AxeWaveWebaim Contrastchecker, leesniveau testers en NVDA-access.

Deze kennis en ervaring komen bijeen in de passie om de digitale wereld voor zoveel mogelijk gebruikers bereikbaar te maken. In de rol van onderzoeker digitale toegankelijkheid kan ik deze passie en kennis inzetten voor Accessibility.

Daarbij heb ik de vaardigheid om anderen te trainen en kan ik ook werken met digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Voor mijn meest recente project: Herontwerp van de website van de regionale consumentenorganisatie voor het openbaar vervoer, het Metrocov heb ik 3 leden met een visuele beperking geholpen de website en het vergaderplatform te gebruiken en gebruikerservaringen toegepast. Ik ben bekend met de WCAG EM methodologie.

Certificering toegankelijkheid van PDF’s

Certificaat Create Accessible PDF's

Create accessible PDF's

Een kroon op mijn jarenlange ervaring met het maken van toegankelijke PDF's.


1713467149126_AdvancedAccessiblePdfs

Advanced Accessible PDF's

You can change the content of this component dynamically


Certificering toegankelijkheid van websites

WCAG the basics

Webaccessibility the basics

Om mijn jarenlange ervaring te belonen heb ik in 2020 dit certificaat behaald.


Certificaat the businesscase

Certificaat the businesscase

Hoe ga ik te samen met de klant te werk om te zorgen dat een website voldoet aan de WCAG richtlijnen.


Certificaat Accessible code

Certificaat accessible code

Heldere code schrijven zoals in deze Greyd suite geeft een goed resultaat. Deze cursus hielp er bij om mijn ervaringen kracht bij te zetten.