Voorgeschiedenis

Ik startte mijn carrière bij PTT in 1980 als inkoop-assistent meetapparatuur waar ik alleen gebruiker was van diverse formulieren en vooral werkte met ponsconcept formulieren zodat gegevens verwerkt konden worden in het IBM 360 Mainframe.

Van 1982 – 1983 onder de wapenen bij de Koninklijke Luchtmacht voor het eerst wat geknutseld met het ontwerp van formulieren op de korpsadministratie. Hier heb ik gewerkt met het dimub registratieformulier, ook een soort ponsconcept. Hier startte mijn passie voor formulieren al een beetje. Computerloos werken, hoe heeft dat ooit gekund, zou je nu denken.

Mijn eerste digitale stappen waren in de periode 1983 – 1992 waar ik wat ging uitproberen met computers en software:

MSA (ERP) software, Commodore 64, Synclair ZX Spectrum, Apple Classic, Apple Performa, (nog steeds in gebruik). Apple Quadra 650,  (een geweldige Vintage Mac) Programma’s schrijven in dBase IV, Lotus 123, formulieren maken met Wordperfect, Word en Excel (zie hieronder).

De passie van de formulierenarchitect gaat terug naar 1983

Hoe ben ik formulierontwikkelaar geworden? Een korte impressie van mijn loopbaan.

De geschiedenis van de formulieren architect gaat terug naar 1983. Van het oeroude PTT via PTT Post, de bedrijfstijl, de Post formulieren via Postkantroren BV naar waar ik nu al 18 jaar ondernemer ben.

De start van de passie

In 1983 meegewerkt aan de PTT Bedrijfsstijl. Van goed vormgegeven formulieren (mijn leermeesters waren Margriet Blom (Linea), Rene Hofman (2D3D), Robert ’t Hart (Metaform). Met deze ontwerpers heb ik samengewerkt in die tijd. Alles onder de bezielende, strenge maar wel rechtvaardige leiding van de Dienst Esthetische Vormgeving. Veel geleerd, maar ook af en toe zelf formulieren ontworpen. Mijn eigen project waren de afdelingsgerichte formulieren van het Directoraat Materieel Voorziening.

Naast dit formulierenproject heb ik het ontwerp verzorgt van gedrukte formulieren, visitekaartjes, huisstijl projecten. In deze periode moest bijvoorbeeld alle aanvragen voor visitekaartjes nog met de Olympia elektronische schrijfmachine worden verwerkt op een zelf doorschrijvend formulier vanwaar het naar de drukker ging. Alle bedrijfsstijl gegevens moesten ook nog eens worden verwerkt in een IBM Mainframe computer.

1984-2006

Na dit project kwamen de formulieren (in allerlei soorten en maten) voor PTT Post, Postkantoren BV. Voor Postkantoren BV had ik een geheel zelfstandige functie om de onthechting vanuit PTT Post te verzorgen (wat formulieren betreft). Daarbij ben ik eerst aan de slag gegaan met een inventarisatie. In de laatste jaren ontwierp ik de eerste digitale formulieren. (Excel met dynamische gegevens vanuit een database, InfoPath 2003, FileMaker Pro, Quark Xpress, Adobe LiveCycle en de eerste stappen met InDesign 1.0 -die vergeten we even-. Maar met InDesign 1.5 en 2.0 kreeg Quark er een concurrent bij.

InDesign heb ik niet meer losgelaten. Daarnaast heel veel ontworpen met Adobe LiveCycle en InfoPath. Totdat deze partijen stopten met de doorontwikkeling. Jammer, maar helaas.

2006 zelfstandig verder onder de naam Visioned: later VisionEd.

In die tijd heb ik formulieren ontworpen voor het UMC Utrecht (met 1 digitaal formulier; het aanvraagformulier voor drukwerk. Belastingdienst [formulier rekeningnummer wijzigen], ING, ABN AMRO, Royal Bank of Scotland. Tot 2018 heb ik nog veel formulieren gemaakt met Adobe LiveCycle maar omdat deze software als end-of-life werd betiteld ben ik op zoek gegaan naar andere softwarepakketten om mijn passie verder vorm gegeven.

Welke formulierenprogramma’s heb ik zoal gebruikt?

Formulierentools voor websites

Van 1997 tot en met 2004 Coffee Cup Webforms, werkt met ASP, html 4 en php. Voor die tijd een mooie ontwerptool maar de doorontwikkeling werd wat prijzig, echter was dit qua UX en toegankelijkheid niet wat ik voor ogen had.

Na 2019 ben ik voor ontwikkelen van webformulieren terecht gekomen bij TriplEforms van Kodision (nu Atabix). Voor pdf formulieren ben heb ik gekozen voor InDesign in combinatie met Adobe Acrobat Pro. Met beide pakketten kan ik lezen en schrijven. Ook hier geldt dat de basis van een slim toegankelijkheid begint bij het begin.

Voor webformulieren in WordPress websites werk ik nog met het forms Widget van UX builder Elementor Pro. Ook hier geldt dat ik ‘by design’ toegankelijk ontwerp.

Naast Elementor Forms gebruik ik soms Gravity Forms (met name handig voor webshops).

Experimenteren met tools

Verder heb ik wat geëxperimenteerd met PowerApps (een soort van doorontwikkeling van InfoPath (zo blijkt uit mijn onderzoek). Daarnaast ook gewerkt met Mendix. Zelfs het certificaat Rapid developer behaald. Mooie applicatie maar achteraf vond ik de broncode wat gedateerd en niet WCAG toegankelijk.

Het programma Nintex is een waardig opvolger van InfoPath maar dit programma heeft zijn prijskaartje. Ik adviseer dit wel aan klanten nadat ik een proces heb doorgrond.

Verder heb ik gekeken naar Lean Forms, Diamond Forms en Jot Forms. De laatste is een handige tool waar je op kleine schaal een leuk formuliertje kunt maken. Toegankelijk. Nog niet optimaal.

Van 1992 – 2006 Professional formulier ontwerper in loondienst bij Postkantoren BV en vanaf 1 mei 2006 volledig zelfstandig ondernemer als Vision@dd.

1992-1998 De eerste websites (old school) met uiteraard formulieren in ASP en gebouwd met Coffeecup software.

In 1998 tijdens en na de opleiding aan het Media college in Rotterdam, gewerkt met de Apple Performa 475.

Rebranding logo

In 2018 heb ik mijn logo een tikkeltje aangepast. Links het logo voor 2018 en rechts de rebranding.

Hieronder een korte uitleg van de rebranding.

Deels omdat ik nog wel eens de vraag kreeg hoe de naam wordt uitgesproken heb ik het iets verduidelijkt. De naam als website is eigenlijk sinds jaar en dag ‘Visioned’ en dat zal zo blijven. Het apenstaartje is gelijk aan de naam Ed en vertegenwoordigd de digitale kant van de zaak. Verder is het cursieve er nu uit en heeft de ‘d’ plaatsgemaakt voor twee ‘d’s’. Het apenstaartje met de twee d’s staan voor de toegevoegde waarde van mijn werk: Meedenken, net een stukje meer en net iets harder lopen dan anderen.

Van 2006 tot nu. Na ruim 18 jaar still going strong.

Een scala aan websites gebouwd (van html, kleine ontwikkeltools als Coffeecup, Logivert Mijn Webwinkel doorgegroeid via Joomla naar professionalisering tot het bouwen van websites in WordPress, Drupal, .Net, SharePoint en bouwen van apps (Angular, Xamarin, Vue.js) en bouw ik slimme digitale formulieren die de input zijn voor het proces in je bedrijf en desgewenst ontwikkel ik, samen met partners, de applicatie die precies bij je bedrijf past.

2024 Even een dipje maar als een Phoenix uit de as herrezen.

De val in december 2023 bracht mij uiteindelijk met beide benen op de grond. De gedachte die bij mij opkwam was: waarom overkomt mij dit? Na deze val kon ik geen stap zetten en moest het ambulance personeel mijn ondersteunen op weg naar de brancard. Maar ook dankzij de hulp van lieve mensen en lieve woorden heb ik er doorheen gesleept.

Rust en langzaam opbouwen en weer in beweging komen met fysiotherapie, wandelen samen met Judith en de oefeningen deden me goed.  Eind maart was ik weer fit en waren mijn ribben weer geheeld. Rustig aan in april de draad weer oppakken en in mei op vakantie naar Kreta. Ontspannen en genieten met mijn geliefde. De vakantie in Kreta gaf in mijn hoofd een ommekeer.  De wandeling door de Imbrosskloof was ontspannend en gezellig om daar samen met Judith te lopen.  Ik heb veel nagedacht; Zou er niet iets anders aan de hand zijn waardoor ik gevallen ben. Terug in Nederland ben ik verder gegaan met een paar stappen terug te zetten.  Nu eindelijk gestart met mijn strategisch plan voor de komende zeven jaar.  Ik heb niet voor niets die cursus gevolgd in 2022. Ik ben verder gegaan met rustig op de starten en ook met afbouwen en energie verslindende zaken.

Ik wil alleen nog dingen doen die geld opleveren en daarnaast samenwerken met andere partijen.

Voor mij is digitale toegankelijkheid voor iedereen heel belangrijk. Dat wordt het hoofdthena van mijn bedrijf.

En vooral; Rust in je hoofd. Na de vakantie leuke gesprekken gevoerd die ergens toe gaan leiden.

Toen 12 juni 2024 prettige dag om te starten stukje gewandeld, lunch met een van de goeie relaties. Gezellig zitten kletsen en ‘s middags nog paar kleine klusjes gedaan.  ‘S Avonds gezwommen en om 12:00 uur ’s nachts: BAF! Een val uit mijn bed.

Judith was meteen alert en belde 112. De ambulance was er in no-time. Judith wist hoe ze moest handelen dankzij de BHV en EHBO training.

Goede hulp van medici en verpleegkundigen in HMC Haaglanden en Haga Zoetermeer. Onderzoek met CT-scan en MRI bleek er goed uit te zien. Slechts een goedaardig meningeoom oftewel tumor bleek in het hersenvlies te zitten aan de frontale zijde van mijn voorhoofd.  Dus makkelijk operabel voor het medisch team van HMC Haaglanden. Drie dagen Haga ziekenhuis met liefdevolle verpleging en fijne troostende berichten van echte vrienden gaven mij voldoening.  Ik herstelde snel en thuis verder uitrusten en voorbereiden van overdracht van lopende werk gerelateerde zaken aan mijn zakenpartner. 8 juli 2024 was het gesprek gepland met de neurochirurg dokter Moojen. In dit geval zijn assistent in opleiding die ons, pJudith en ik, vertelde wat er gebeurd was en hoe het verholpen kon worden.

Het was een goed gesprek en we zijn akkoord gegaan met de operatie dus de arts heeft de operatie laten inplannen. Daarna nog een gesprek met de neuro verpleegkundige. Heel goed gesprek waar je duidelijk in vertelt krijgt wat er gaat gebeuren bij een dergelijke operatie. Ik zat wel een beetje in mijn maag met de narcose. Een een paar dagen later kreeg ik al snel een telefoontje dat ik ingepland was voor 18 juli. Uiteindelijk werd dat 19 juli vanwege een spoedgeval tussendoor.

Opluchting: nu voorbereiden en zaken overdragen en weer zoveel fijne berichten, dat geeft de mens hoop. Op 19 juli vlak voor de operatie was ik heel rustig. We hebben daarvoor overnacht bij familie die vlak bij het Westeinde Ziekenhuis wonen. Dat was relaxed. Op de dag van de operatie was ik vrij rustig.

Het duurde alleen 1,5 uur voordat we geholpen werden. We moesten om 7:30 uur in het ziekenhuis zijn maar uiteindelijk kreeg ik on 9 uur een bed toegewezen. Om 11 uur zou ik geopereerd worden, moest nog afwachten. Ik kreeg alvast wat medicijnen om rustig te worden. Nog wat zitten praten. Judith zag op haar telefoon dat er een wereldwijde Windows storing was na een update.

Om 11:15 uur werd ik naar de OK gebracht. Operatie zou ongeveer 3 1/2 uur duren. Om 4:00 uur werd ik wakker met een discussie over Trump en Biden en hoorde ik dat er nog ijsjes uitgedeeld werden helaas kreeg ik die niet dezelfde dag maar de volgende dag. Op zaterdag fysiotherapie: ging wat wiebelig maar zondag liep ik zelfstandig een trap op en af. Daarna weer als een kieviet. Rustig aan doen en niet te veel bukken. De neuro chirurge in opleiding kwam naar mijn kamer om te vertellen dat ik bewonderingswaardige vorderingen maakte. Ik mocht weer naar huis.

Totale revalidatie tijd is 6 weken. Ik had met mezelf afgesproken: de eerste twee weken totale rust, wat lezen en af en toe een telefoontje, bijkletsen en na twee weken ga ik rustig aan weer wat dingen alles weer oppakken volgens mijn strategisch plan.

Rise like a Phoenix lekker aan het werk zonder energieverslindende zaken die niets leveren.

Dit was een stuk historie van mezelf

Deze historie heeft dan ook een scala aan vaardigheden opgeleverd.

Wil je meer weten over die vaardigheden of een afspraak maken?