Een spel van interactie tussen business & IT

‘Ontwikkelen slimme formulieren’

Sinds 10 mei 2020 mag ik mij Gecertificeerd Mendix Rapid Developer noemen.

Mendix Rapid developer certificate

Formulieren ontwerpen is een spel van interactie met de invuller en de back-end processen en brengt dit samen in slimme formulieren. Want, een goed formulier heeft geen toelichting nodig.

Ed A.J. Boon

WCAG UX-designer met specialisatie in Formulieren, SharePoint, Mendix en Document Management Systemen

Onbetwist de formulierenspecialist

Slimme formulieren ontwikkelen

WCAG 2.1 ready

Telefoon: +31 6 22042639

Onbetwist?

Zeker. Mijn klanten zeggen het.

Allround senior visual designer met meer dan 15 jaar ervaring in verschillende domeinen en platformen.

Als formulierenarchitect ontwerp ik zowel formulieren op internet als op papier. Daar komt nog heel wat bij kijken. Iedereen heeft wel eens online een formulier ingevuld en een foutmelding gekregen bij het drukken op de ‘verzend’-knop, bijvoorbeeld omdat de verplichte velden niet ingevuld waren. “Dat voelt vervelend”, zeg ik als gebruiker. Formulieren moeten daarom duidelijk en gemakkelijk werken.

Wat versta ik onder toegankelijkheid.

Sinds 1993 zijn de W3C richtlijnen er al maar nooit echt toegepast door bedrijven vanwege de technische problemen van software waar men tegen aanliep. Nu er steeds meer semantische CSS mogelijk is en Javascript stukken verbeterd is wordt het al makkelijk gemaakt. De nieuwe richtlijnen van het WCAG zijn nu aangepast op basis van deze semantiek. Het draagvlak is er nu wel binnen bedrijven.

Bij websites is het hetzelfde als bij formulieren, gebruikersvriendelijkheid en mobile first staat bij mij bovenaan. Of het nu gaat om een eenvoudige website voor een kleine ondernemer of een complete portal voor MKB of groter en vooral voor iedereen toegankelijk, dat is mijn motto. Ook digitale documenten moeten voldoen aan de WCAG. Dat is iets wat ik vanaf het begin van mijn carrière al doe. Toegankelijke documenten ‘by design’. Om mijn ervaringen kacht bij te zetten heb ik mijn ervaringen kracht bijgezet met een certificaat Creating Accessible pdf’s‘ and ‘Advanced Accessible pdf’s‘ in progress. 

Sinds mijn opleiding aan het Media collega vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. Ik heb voor diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigers organisatie Rover toegankelijk gemaakt met de regels van Drempelvrij.nl. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Maar toegankelijkheid is niet ook voor mensen met een auditieve of motorische beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in reizigers overleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.” Na deze aanloopperiode is het ontwerpen van formulieren en website volgens de WCAG een standaard discipline geworden. Ik ben oplossingsgericht en pragmatisch ingesteld

Mijn ervaring met het onderzoeken van toegankelijkheid is ruim 10 jaar geleden gestart. Ik maak daar voor online formulieren en websites gebruik van tools als Axe, Wave, Webaim Contrastchecker, leesniveau testers en NVDA-access.

Deze kennis en ervaring komen bijeen in de passie om de digitale wereld voor zoveel mogelijk gebruikers bereikbaar te maken. In de rol van onderzoeker digitale toegankelijkheid kan ik deze passie en kennis inzetten voor Accessibility.

Daarbij heb ik de vaardigheid om anderen te trainen en kan ik ook werken met digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Voor mijn meest recente project: Herontwerp van de website van de regionale consumentenorganisatie voor het openbaar vervoer, het Metrocov heb ik 3 leden met een visuele beperking geholpen de website en het vergaderplatform te gebruiken en gebruikerservaringen toegepast. Ik ben bekend met de WCAG EM methodologie.

Graag wil ik in een persoonlijk gesprek wat meer over mijzelf vertellen.jar

WCAG Certificaat Web Accessibility The Basics
WCAG Certificaat Accessibility The Business case
Certificaat Accessible code

… veraangenamen

Persoonlijke eigenschappen

Kernwaarden

  • verantwoordelijk en aanspreekbaar
  • openheid
  • klantgericht
  • samenwerken
  • meedenken en procesverbeterend
  • denken in vorm en structuur – ik herken zowel het grote verband als de interne samenhang binnen vraagstukken
  • het beste uit jezelf en je bedrijf halen en daarnaast ben ik 
  • pro-actief
  • overtuigingskracht
  • een goed organisatievermogen en organisatiesensitiviteit. Ik kan mij snel inleven in de organisatie van het bedrijf. 

Persoonstype volgens de Myers-Briggs methode

Persoonstype ENTP volgens de Myers-Briggs methode

ENTP De Visionair, de uitvinder, innovator (hoofdtype: creator)

Maar ook een beetje:

INTP De Denker, de architect, de wetenschapper (hoofdtype: creator)

Ik denk dus ik ben.

Sociaal betrokken

Voor Rover als contactpersoon Rover afdeling Zoetermeer en deels als freelancer werkzaam voor het internetteam voor het inrichten van het intranet.

Actief Applekring lid van de Stichting Klokhuis. De oudste Apple gebruikersgroep van Nederland. Actief als website beheerder voor www.klokhuis.nl

Verder ben ik sociaal betrokken om mensen met een arbeidsachterstand weer terug te laten keren in het arbeidsproces. Ik ben hier dan politiek actief om het voor de arbeidssituatie voor de ZZP’ers te verbeteren.

Privé

Getrouwd met Judith. Ik ben sportief, houd van hardlopen, wandelen, zwemmen en squash.Judith, mijn steun en toeverlaat waar ik lief en leed mee deel.

Recent werk

Slimme formulieren

Neem contact op met mij voor een afspraak en ik kom het graag presenteren.

Bekijk mijn portfolio en laat u inspireren want ook slimme formulieren maken websites slimmer.

Ik heb in het verleden een scala aan drukwerk gemaakt. Zoveel. Ik ben daar gewoon trots op dat ik het in een nieuw jasje ga stoppen. Mijn project SVG interactivity gaat daar een handje bij helpen. Binnenkort in dit theater.

Digitaal drukwerk zie je steeds meer. Voor de Stichting Klokhuis maak ik een aantal keren per jaar een digitaal magazine. Dat kan een digitale pdf zijn, maar ook een ePub in vast of flexibel formaat. Er is in november 2015 al getest met een ePub formaat echter zijn de donateurs van Stichting Klokhuis nog niet bedreven in het gebruik van een ePub dus voorlopig is dit nog een digitale, interactieve pdf. Mogelijk zal er in de toekomst nog aandacht besteed gaan worden.

Het leuke van digitale publicaties is dat je dit kunt combineren met een applicatie waarbij de output custom made gecreëerd kan worden.

Ik ben dagelijks bezig met innovaties, kijken hoe het voor de klant nog beter kan. Dat is leuk en geeft veel positieve energie.

Momenteel ben ik bezig met een project om meer interactiviteit in SVG te brengen. Binnenkort kun je hier de video bekijken.

Ook zo’n passie is het combineren van verschillende communicatiemiddelen, bijvoorbeeld het importeren van xml vanuit een pdf in bijvoorbeeld FileMaker Pro of Excel.

Hoe ben ik formulierontwikkelaar geworden?

Een korte impressie van mijn loopbaan. 
Portfoliowall Visioned
Ik startte mijn carrière bij PTT in 1980 als inkoop-assistent meetapparatuur waar ik alleen gebruiker was van diverse formulieren en vooral werkte met ponsconcept formulieren zodat gegevens verwerkt konden worden in het IBM 360 Mainframe.

Van 1982 – 1983 onder de wapenen bij de Koninklijke Luchtmacht voor het eerst wat geknutseld met het ontwerp van formulieren op de korpsadministratie. Hier heb ik gewerkt met het dimub registratieformulier, ook een soort ponsconcept. Computerloos werken, hoe heeft dat ooit gekund, zou je nu denken. 

Van 1983 tot 1992 voor PTT Centrale Directie, PTT Telecom en PTT Post Bedrijfsservice inkoop verzorgt van gedrukte formulieren, visitekaartjes, huisstijl projecten. In 1983 meegewerkt aan de PTT Bedrijfsstijl. In deze periode moest bijvoorbeeld alle aanvragen voor visitekaartjes nog met de Olympia elektronische schrijfmachine worden verwerkt op een zelfdoorschrijvend formulier vanwaar het naar de drukker ging. Alle bedrijfsstijl gegevens moesten ook nog eens worden verwerkt in een IBM Mainframe computer. 

Mijn eerste digitale stappen waren in de periode 1983 – 1992 waar ik wat ging uitproberen met computers en software:

MSA (ERP) software, Commodore 64, Synclair ZX Spectrum, Apple Classic, Apple Performa, (nog steeds in gebruik). Apple Quadra 650,  (een geweldige Vintage Mac) Programma’s schrijven in dBase IV, Lotus 123, formulieren maken met Wordperfect, Word en Excel (zie hieronder).

Voorbeeld zoals ik destijds een formulier maakte in Excel gekoppeld aan een database query

IBM_3270_PC

Van 1992 – 2006 Professional formulier ontwerper in loondienst bij Postkantoren BV en vanaf 1 mei 2006 volledig zelfstandig ondernemer als Vision@dd.

1992-1998 De eerste websites (old school) met uiteraard formulieren in ASP en gebouwd met Coffeecup software. 

In 1998 tijdens en na de opleiding aan het Media college in Rotterdam, gewerkt met de Apple Performa 475

Rebranding logo

Logo in gebruik van 2006 t/m 2017
Visioned. De formulierenarchitect. Een goed formulier heeft geen toelichting nodig.

In 2018 heb ik mijn logo een tikkeltje aangepast.Links het logo voor 2018 en rechts de rebranding. 

Hieronder een korte uitleg van de rebranding. 

Deels omdat ik nog wel eens de vraag kreeg hoe de naam wordt uitgesproken heb ik het iets verduidelijkt. De naam als website is eigenlijk sinds jaar en dag ‘Visioned’ en dat zal zo blijven. Het apenstaartje is gelijk aan de naam Ed en vertegenwoordigd de digitale kant van de zaak. Verder is het cursieve er nu uit en heeft de ‘d’ plaatsgemaakt voor twee ‘d’s’. Het apenstaartje met de twee d’s staan voor de toegevoegde waarde van mijn werk: Meedenken, net een stukje meer en net iets harder lopen dan anderen.

Van 2006 tot 2019 Na ruim 12 1/2 jaar still going strong

Een scala aan websites gebouwd (van html, kleine ontwikkeltools als Coffeecup, Logivert Mijn Webwinkel doorgegroeid via Joomla naar professionalisering tot het bouwen van websites in WordPress, Drupal, .Net, SharePoint en bouwen van apps (Angular, Xamarin, Vue.js) en bouw ik slimme digitale formulieren die de input zijn voor het proces in je bedrijf en desgewenst ontwikkel ik, samen met partners, de applicatie die precies bij je bedrijf past.

Vaardigheden

Smart forms design
Adobe LiveCycle forms 100%
Static form design
Adobe Acrobat 100%
Website ontwerp
Website ontwerp html 5 / css 100%
Ontwerp WordPress websites
Slimme WordPress websites en 100% veilig 100%
Scripting
Javascript 95%
PHP
PHP front end (not hardcore development) 90%
.Net
Ontwikkelen in Visual Studio, Azure, Razor, MVC, Xamarin 85%
Angular 2+
Ontwikkelen websites in Angular 2+ (voorkeur 5) 65%
Vue.js
Ontwikkelen in Vue.js 75%
Applicaties in FileMaker Pro
Ontwikkelen applicaties in FileMaker Pro, koppelen xml form data en consolideren en analyseren data 90%
XML / XSLT data structuren
XML en XSLT hebben nauwelijks geheimen meer voor mij. 100%
Mendix applicaties (rapid developer niveau)
Mendix applicaties. Low code: een van de nieuwe vorm van bouwen van slimme formulieren 100%
Mendix applicaties (advanced developer niveau)
Mendix applicaties. Low code: een van de nieuwe vorm van bouwen van slimme formulieren 75%
Kodision TriplEforms
Mendix applicaties. Low code: een van de nieuwe vorm van bouwen van slimme formulieren 80%
Mendix Rapid developer certificate

Mendix Rapid developer via de Mendix Academy behaald op 10 mei 2020. Nu bezig met het Advanced level.

Ervaringen met Mendix

Mooi leergereedschap met makkelijke leercurve. Ik heb aan de hand van de lessen de eerste app gebouwd voor bezoekersregistratie van een bedrijfsverzamelpand.

Deze is nog in concept maar heeft de basis in zich. Simpele UX conform het Mendix basisprincipe.  Nu nog verder uitwerken met het koppelen van een API en rapportages.

Het volgende project is het aanmelden van cursisten voor een workshop en op stapel staat een monitoringtool van dienstregelingen voor het consumentenplatform Metrocov.nl

Ik werk nu al sinds 2018 met Mendix omdat dit mij de mogelijkheden biedt om in korte tijd een formulieren applicatie te maken waar je interactie kunt bieden tussen de gebruiker en achterliggende backend processen. Bij het maken van een formulier in Mendix zorg ik er ook voor dat deze voldoet aan de WCAG-vereisten.

Methoden, technieken en tools

Standaard user interface design methoden en -technieken zoals taakanalyse, heuristische analyse, prototyping, persona’s, scenario’s, bruikbaarheidstesten en use cases. 

Welke tools gebruik ik?

Formulierontwerp

Het ontwikkelen van formulieren is een vak apart. Dat is onafhankelijk van welke applicatie je daar voor gebruikt. Ik maak gebruik van applicaties als: Mendix, TriplEforms, Microsoft. Power Apps, FileMaker Pro, Coffee cup Form designer, More App, Drupal Forms en voor WordPress gebruik ik Contact Form7 en Elementor Forms. Statische formulieren maak ik met Adobe InDesign en Adobe Acrobat.

Ervaringen met TriplEForms

In 2020 heb ik gewerkt met de interface van TriplEforms waardoor ik enthousiast ben geworden over de interface. Het voldoet aan mijn wensen en verwachtingen zoals eerder aangegeven en het voldoet in mijn ogen wat de klant wil, dat de vraagstelling van zijn klanten direct en veilig in de proces workflow komt. As simple as that. No more, no less. Tijdens mijn werk voor Kodision heb ik er samen met de ontwikkelaars voor gezorgd dat TriplEforms is gaan voldoen aan de vereisten van de WCAG. Daarnaast heb ik tevens aanbevelingen gedaan om TriplEforms door te gaan ontwikkelen omdat ik vond dat TriplEforms potentie heeft voor de toekomst. De aanbevelingen zijn vooral geweest op het gebied van vereenvoudiging van de template structuur van de website en daarnaast heb ik verzocht om de responsiveness te verbeteren. Inmiddels heeft Kodision deze aanbevelingen overgenomen.

Ervaringen met FileMaker Pro

Mijn ervaringen met Filemaker Pro gaan terug naar Filemaker Pro 3 toen ik in mijn loondienstperiode werkte met Filemaker voor het opzetten van een productietool voor het genereren van openingstijdencommunicatie (affiches en folder) voor Postkantoren BV. Daarnaast heb ik een tool ontwikkeld voor het beheer van formulieren (voorraadbeheer, downloaden formulieren en inkooptool. Daarnaast heb ik Filemaker Pro gebruikt voor orderadministratie, tijdregistratie en nog veel meer andere doelen.
De tool is ontwikkeld op Apple en werd met gebruikers gedeeld via een Windows omgeving met koppelingen naar SharePoint.
In 2006 ben ik (na 5 jaar part-time ondernemer te zijn geweest) ben ik volledig zelfstandig ondernemer geworden en gebruik Filemaker Pro nog steeds. Ben ook steeds door gaan ontwikkelen in Filemaker Pro, Gebruik Filemaker Pro nog steeds zelf voor orderadministratie, e-mailarchief e.d.
Voor een formulierenproject in het UMC Utrecht heb ik die zelfde formulierentool ook weer ingezet.
Bij een project voor de Belastingdienst heb ik een tool gemaakt voor het registreren van testbevindingen en heb ik een UUID generator gemaakt voor het koppelen met xml berichten voor het berichtenverkeer bij de Belastingdienst.
Voor reizigersorganisatie Rover heb ik Filemaker Pro gebruikt voor het inlezen van klachten (mysql database) van reizigers in het openbaar vervoer die dan gebruikt wordt in het overleg met vervoerders.

Ervaringen met Adobe LiveCycle

Door het werken met Adobe Livecycle creëer je slimme formulieren waarbij er geen lege ruimte overblijft die niet geprint hoeft te worden. Dat scheelt heel veel papier en dus milieu besparend.

Ervaring sinds 2003 met een van de eerste versie van Adobe Designer. Momenteel werk ik met Adobe Live Cycle designer en maak binnen de mogelijkheden van Adobe Live Cycle Designer slimmer formulieren met export naar XML, digital signing en koppeling met andere applicaties.

Mijn klanten zijn banken en verzekeraars en kleine MKB bedrijven en non-profit organisaties.

In voorkomende gevallen geef ik advies voor gebruik binnen de Adobe Live Cycle Server omgeving.

Ervaringen met Microsoft InfoPath

Power Apps heeft zich bewezen als een volwaardig alternatief voor InfoPath.

Mijn ervaringen met InfoPath dateert al uit 2003 en bestaat vooral uit het ontwikkelen van een architectuurmodel conform de requirements van de opdrachtgever. Daaruit komt een functioneel ontwerp en Front-end design voort welke na akkoord door de opdrachtgever wordt uitgewerkt in een technisch ontwerp. Dit technisch ontwerp wordt geconfigureerd compleet met gewenste functionaliteiten als workflows en rules. 

Daarnaast ervaring met SharePoint Designer 2003, 2007, 2010 en 2013 alsmede het voor InfoPath configureren van de betreffende SharePoints.

Ook hier geldt:

ik vertaal wensen van business naar IT door goed te luisteren naar klant, maak ik een goed doordachte workflow die geheel aansluit bij een efficiënt proces.

Deel je ervaringen

Kennisverbetering

Gedurende mijn loopbaan heb ik mij bekwaamd in de dingen die ik leuk vond. Ik ben een wereldverbeteraar en autodidact waarbij ik snel de stop eigen ben. In deze periode heb ik mij de volgende technieken eigen gemaakt en in praktijk gebracht.

  • 2020 Vervolgcursus Mendix Advanced developer (mee bezig)
  • 2018 Cursus Rapid Mendix developer via Mendix academy (certificaat gehaald)
  • 2018 Vue.js. via Udemy.com
  • 2017 Angular 5 via Udemy.com
  • 2016 Xamarin | zelfstudie
  • 2012/2013 responsive design / html 5 | Zelfstudie
  • 2012 Asp.net MVC 3 platform | Zelfstudie
  • 2010-2011 Prince 2 | Zelfstudie en examentraining
  • 2010-2011 Jquery, C# en mobiele apps | Zelfstudie 2003 Certified pdf | EmDay, Nijmegen
  • 2003 Masterclass Webbeheer en kleurbeheer | EmDay, Nijmegen
  • 1999-heden Adobe Creative Suite Design Premium, CS2, 3 en 4 InDesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat en Dreamweaver | Zelfstudie
  • 1997-1999 Nieuwe Media vormgeven | Media college Rotterdam
  • 1994 Quark Xpress vervolg | Grafisch Lyceum Rotterdam
  • 1993 Quark Xpress basis | Grafisch Lyceum Rotterdam
  • 1982 Technisch Engels | LOI

Mijn taalniveau (in woord en geschrift)

  • Nederlands, spreken en schrijven uitstekend, het is mijn moedertaal.
  • Engels spreken en schrijven uitstekend
  • Duits spreken en schrijven uitstekend (dank aan de lerares Duits op de middelbare school)
  • Frans spreken en schrijven Redelijk tot goed
  • Spaans spreken en schrijven Redelijk tot goed

Vooropleiding (voor degene die het wil weten)

Na de middelbare school op mijn 17e gaan werken bij PTT als assistent inkoper meetapparatuur en sinds die tijd allerlei opleidingen in de avonduren gedaan.

  • 1997-1999 HBO Vormgeven Nieuwe Media
    Media college Rotterdam
    Scholengemeenschap voor dag- en avondonderwijs
  • 1988 | Moderne Bedrijfsadministratie
    Scholengemeenschap voor dag- en avondonderwijs
  • 1987 | PD Boekhouden
    Scholengemeenschap voor dag- en avondonderwijs
  • 1980-1985 | Havo 5
    Tinbergen college Den Haag
  • 1976-1980 Mavo IV
    Beatrijs Mavo Den Haag

Downloaden van mij CV

Dat kan, maar bel of app even dan stuur ik je het wachtwoord om mijn CV te kunnen downloaden.

Deze content is beveiligd voor download.